Dag 13 - Dinsdag 29 mei - Dag 5 Cruise – Op zee - Reisverslag uit Havana, Cuba van Daniëlle van Wissen-Claeys - WaarBenJij.nu Dag 13 - Dinsdag 29 mei - Dag 5 Cruise – Op zee - Reisverslag uit Havana, Cuba van Daniëlle van Wissen-Claeys - WaarBenJij.nu
VIP-Report

Dag 13 - Dinsdag 29 mei - Dag 5 Cruise – Op zee

Door: Danielle

Blijf op de hoogte en volg Daniëlle

29 Mei 2018 | Cuba, Havana

Aangezien ik 2 daagjes achterloop met het schrijven van dit verslag (het is nu woensdagavond) moet ik eens goed nadenken wat we dinsdag precies gedaan hebben. Ehhhhhhh eigenlijk niets! En dat was me daar lekker. Omdat ik dus ook niet zoveel te melden heb over zo’n hele luie dag, zal ik eens wat over het schip en het cruisen schrijven. Het is onze eerste cruise en ik kon me daar van tevoren ook eigenlijk niet zoveel van voorstellen.

'Ons’ schip is van de MSC rederij en het heet de Armonia. Het is al een wat ouder schip, dat een hele bijzondere revisie heeft gehad. Het is volledig doormidden gezaagd en men heeft er een extra stuk tussen geplaatst, waardoor er meer hutten en meer horeca gelegenheden bij kwamen. Het schip is nu 275 meter lang en 32 meter breed. Op de site van MSC cruises staat een filmpje van dit bijzondere proces.

Zodra je aan boord komt van het schip, bevind je je direct op de 4e etage. Daar is voor de passagiers verder niets te doen, behalve dan de lift of trap naar de bovenliggende etages nemen. Je komt overigens niet zomaar aan boord. Je moet altijd je cruisecard laten scannen, je bagage gaat door een scanner net zoals op de luchthaven en iedereen moet door een metaaldetector. Op de etages 1 t/m 3, die onder de waterlijn liggen, kunnen de passagiers niet komen. Ik vermoed dat daar het personeel verblijft (met meer dan 700! medewerkers), dat daar de voorraden aangehouden worden en uiteraard dat daar de machinekamer is. Nu ik me dit zo bedenk, had het best leuk geweest om eens met zo’n achter de schermen tour mee te gaan, maar daar is het nu te laat voor.

Op dek 7, 8 en 9 bevinden zich de normale binnen- en buitenhutten en op dek 10 en een deel van dek 11 zijn de suites. Wij hebben ook zo’n suite. Ik ben ooit wel eens van Nederland naar Engeland gevaren en had toen een binnenhut en dat was niet meer dan een deur, een tafeltje met stoel en een stapelbed. Dus ik had me op best een kleine ruimte voorbereid. Dat valt in de praktijk (en met een suite) ontzettend mee. Onze suite is zo’n 3 meter breed maar zeker zo’n 8 meter lang. Er staat een tweezitsbank in, die voor Floortje dagelijks omgebouwd wordt naar een tweepersoonsbed, daarnaast een dressoir met minibar en een tv, dan voor ons een ruim tweepersoonsbed met losse nachtkastjes ernaast. De muur tegenover het bed is met spiegelwanden uitgerust, waardoor het geheel nog eens een extra ruimtelijk effect heeft. Dan is er een ruim bureau met 2 stoelen en nog een losse bijzettafel, erg handig voor het ontbijt op de kamer. Als je de kamer binnenkomt, heb je aan de linkerkant gelijk de badkamer, met toilet (dat net zo doortrekt als in het vliegtuig, Floortje houdt standaard haar oren dicht tegen het lawaai) een wastafel met grote spiegel en een ligbad! Aan de rechterkant, als je de kamer binnen komt, zijn twee hoge kasten met planken voor je kleding en dan is er nog een zeer ruim bemeten hangkast, eigenlijk meer een inloopkast, want je kunt er je koffers kwijt, je schoenen en er staat nog een ladekast in, handig voor ondergoed en ik heb er ook Floortjes kleding in gedaan. Kortom, een zeer compleet geheel. En dan vergeet ik nog bijna de kers op de taart. Ons balkon! Van 3 meter breed en een meter diep met twee stoelen en een voetenbankje.

Op dek 5 bevindt zich de lobby, de excursiebalie, het internetcafé, de shops en een restaurant. In dit restaurant eten de gasten die een normale hut geboekt hebben. Ze hebben daar een vaste zitting, dat wil zeggen dat ze of om 20.00 uur of om 22.00 uur kunnen eten aan hun vaste tafel. Daarnaast zijn er op dek 5 ook nog een aantal bars, waar iedere avond live muziek gespeeld wordt.

Op dek 6 bevindt zich het andere restaurant, voor de gasten die een suite geboekt hebben. Zij kunnen kiezen wanneer ze gaan eten, maar krijgen vaak wel hun eigen tafel toegewezen. Wij zijn hier om precies te zijn 1x geweest. Het is ons een beetje te chique, zeker met onze kleine meid erbij. Daarnaast is er op dek 6 een Casino, een theater, met elke avond verschillende soorten optredens (zelfs opera en dans) en de fotoshop. Tijdens de cruise zijn er diverse gelegenheden waar er door professionele fotografen foto’s geschoten worden, die je een dag later kunt bekijken en eventueel kunt kopen. Omdat er meerdere thema avonden, met bijbehorende dresscodes, georganiseerd worden en een hoop (naar ik vermoed ervaren cruisers) hier best werk van maakt, is het leuk dat men dit vastlegt op de gevoelige plaat. Uiteraard heeft dek 6 ook diverse bars, net zoals dek 5.

Dan bevindt zich op dek 11 het zwembad. Dat zijn er eigenlijk 2. Twee ondiepe baden voor de kleintjes en twee diepere baden voor de volwassenen. Ik schreef al eerder dat die onverwacht diep waren, want Michèl kon er zelfs niet staan. Nu zijn we eigenlijk nog niet bij het zwembad geweest, terwijl het heel mooi weer was, maar ik kan me goed voorstellen dat ik het er dan veel te druk zou vinden. De zonnebedjes staan bijna tegen elkaar aan en de zwembaden zijn natuurlijk niet groot, dus ook snel vol en de jacuzzi al helemaal, daar moet je nu al bijna een nummertje voor trekken. Dan is er nog een soort waterpretpark voor de kleintjes waar uit allerlei gaten water spuit en waar ze lekker kunnen spetteren. Op dek 11 bevindt zich ook de Spa, de Italiaanse ijswinkel, de vitaminebar, een gewone bar, de pizzahoek, de cafetaria, het fitness center en het buffetrestaurant. Daar hebben wij het meeste gegeten, simpelweg omdat er altijd wel iets is, dat je lust, ook voor Floortje. En niet te vergeten op dek 11 bevinden zich de baby club (tot 3 jaar) en de mini club (3 tot 6 jaar). Voor de kinderen wordt op dit schip echt heel veel gedaan. Nagenoeg iedere dag zijn de kid clubs van 09.00 tot 23.00 uur geopend (met enkele uurtjes pauze tussendoor) en er zijn diverse activiteiten voor de kids zoals schminken, spelletjes, films kijken, game wedstrijden, thema dagen (vandaag bijvoorbeeld het piratenthema, ik hoor Floortje niet anders dan ahhrrrrrr zeggen), t-shirts schilderen, parades en optochten en ga zo maar door. Ook kunnen de kinderen er met de leiding en de andere kinderen samen eten. Floortje komt er heel graag. Het is goed met de vakantie BSO te vergelijken. Er is momenteel één 'juf’ die ook Nederlands spreekt. De rest spreekt minimaal Engels en Floortje lijkt het allemaal prima te begrijpen. En hoe klein onze spruit ook is, bij iedere activiteit zie je haar trots voorop lopen, het was zelfs ‘onze’ kamerman opgevallen hoe onbevreesd en zeker ze was. Wij natuurlijk trotse ouders, wat weer goed is voor zijn fooi :-)

Op dek 12 kun je lekker uitwaaien, zit de juniors club (7 tot 12 jaar) en de disco, die tot 22.00 uur een stilteruimte is waar mensen bijvoorbeeld gaan lezen. Dek 12 is eigenlijk alleen een voordek, achterdek en in het midden een rondgang, want boven het zwembad op dek 11 is het open.

Op dek 13 is het exclusieve zonnedek, waar alleen de gasten met een VIP pakket mogen komen. De toegang daartoe is bovendien alleen voor volwassenen. Afgezien dat er nog weinig zon was, zijn wij daarom ook nog niet op dat zonnedek geweest. Daarnaast is er een hardlooptrack, shuffleboard (ik hoor gelijk de theme song van de Loveboat terwijl ik dit typ!) en minigolf.

De kamers zijn met verschillende pakketten te boeken. Zo is alles in ieder geval inclusief eten en snacks. Voor de drank kun je kiezen om dit los te betalen of een van de vele drankenpakketten te kopen. Wij hebben voor het all-inclusive pakket gekozen. Dat betekent overal drinken (ook tijdens het eten), maar wel een beperkt assortiment. Zo zitten hier geen premium merken in (denk bijvoorbeeld aan Bacardi), kun je qua bier alleen voor Heineken kiezen en komen de vruchtensapjes uit een flesje. De cocktails daarentegen zitten er wel bij, maar uiteraard ook zonder premium merken alcohol. Voor Floortje zitten er ook ijsjes en alcoholvrije cocktails bij.

Tot slot kun je uiteraard verschillende kamers boeken (van binnenhut tot suite met balkon) en deze hebben ook allemaal verschillende pakketten. Zo hebben wij het Aurea pakket, waar bijvoorbeeld gratis toegang tot de Spa (sauna) in zit en per persoon een lichaamsmassage van 50 minuten en een zonnebanksessie. Ook krijg je met dit pakket significante korting op de Spa behandelingen en het gebruik van de fitness ruimte.

Contant geld hoef je niet op zak te hebben. Zo wordt er bijvoorbeeld per persoon per dag een vast bedrag voor fooien ingehouden. Als je hier echt op tegen bent, dan zou je dit kunnen cancelen, maar eigenlijk is het wel een eerlijk systeem. Zo krijgen de medewerkers achter de schermen ook wat en niet alleen het bedienend personeel en de mensen die de kamers doen. Als je wat wilt betalen, dan doe je dat met je cruisecard, die je aan het begin van de reis geactiveerd hebt. Nadeel hiervan is wel, dat je het geld net wat makkelijker uitgeeft en dat de rekening op de dag van uitchecken vies kan tegenvallen. Is uiteraard allemaal over nagedacht.

Dan is het ook nog belangrijk om te vermelden dat het personeel, ondanks dat ze geen directe tips krijgen, ontzettend gastvrij en vriendelijk is. Ze proberen je echt een onvergetelijke reis te bezorgen. Floortje heeft met haar blonde krulletjes en blauwe ogen ontzettend veel aandacht van al het personeel aan boord en daar wordt ze soms wat verlegen van. Maar 'onze' kamerman heeft inmiddels al de titel van 'haar' vriend verdiend.

Mijn conclusie tot nu toe is, dat cruisen ontzettend leuk en relaxed is. Ik raad iedereen wel aan om, als je gaat cruisen, je heel goed voor te bereiden en te lezen wat er allemaal wel en niet in je pakket zit om verrassingen te voorkomen. Bovendien is het raadzaam om sommige zaken (bijvoorbeeld excursies, internettegoed en drankpakketten) voor aanvang van de cruise al te boeken, want dan is het meestal aanzienlijk goedkoper. Het nadeel van het cruisen vind ik weer, dat je slechts zo kort op een bestemming bent (i.t.t. in ons geval Havana). Donderdag bijvoorbeeld, komen we om 08.00 uur op het grootste van de Cayman eilanden aan, maar het schip vertrekt ook alweer om 15.00 uur. Eigenlijk geeneens genoeg om echt wat van het land te kunnen ‘proeven’. Andere kant van de medaille is, dat je van heel veel plaatsen weer een klein beetje kunt zien in relatief korte tijd. Zou ik het weer doen? Jazeker, voor herhaling vatbaar en op dit schip ook absoluut met kinderen.

Ik hoop dat de meelezers zich zo wat bij het 'cruisen’ kunnen voorstellen.

Morgen is het tijd voor Jamaica, tot dan!

• 02 Juni 2018 - 05:31

Karen:

Lieve Familie, wat wordt er ontzettend leuk geschreven! Ik lees jullie reisverslagen met veel plezier en geniet van jullie leuke foto's. Geniet nog van jullie laatste week. Liefs, Karen.